.::FuTure LeAdEr::.

Tuesday, November 23, 2010

MaRi BelaJar MaSak Mi HaiLam!!

Assalamualaikum kawan2 semua, sentiasa semua kawan2 mengisi masa lapang sepanjang cuti tu ye..mana yang ambil exam, im wishing the best of bless from Allah for u all... jom try masak mi hailam! especially utk anak2 dara yang nak belajar masak tu..boleh tolong2 mak kat rumah ye..hhehe

Bahan2:
1. bawang putih 5 biji
2.bawang besar sebiji (kecil aje cukup)
3. halia seinci
4. sos tiram
5. kicap
6. sayur2 (kobis bunga, lada cameron, pucuk jagung, carrot, n lain2 ikut suka aty kamu ya)
7. daging atau ayam 500g
8. tepung jagung
9.serbuk lada sulah n lada hitam
10. udang (kalau ada)
ni lah rupa bakal mi hailam anda, kalau x macam ni adalah something wrong

Cara2 nya pula:
1. tumbuk bawang putih n bawang besar n juga halia, lumat..jgn kisar, nnti x sedap
2. tumiskan bwang2 yang dah ditumbuk tadi sampai garing
3. jika anda ada rebus daging, masukkan sedikit air rebusan, klu ayam, x payah letak air rebusannya, lemak byk
4. masukkan daging/ayam n air sedikit..agak2lah..makan 8 org punya
5. masukkan sos tiram, agak2 jugak nak rasa camne
6. sedikit kicap, bagi kuah dia hitam
7. masukkan garam n sedikit gula
8. bancuh tepung jagung dlm 4 sudu dgn air, n masukkan dlm kuah, ni nak bagi kuah tu pekat tau, agak2lah nak pekat camne
9. opss lupa, masukkan lada sulah, n lada hitam, lebihkan lada sulah..
10. lastly, masukkan udang basah n semua sayur2...dah sedia untuk dimakan dgn mi..ni adalah sajian utk 1 family...

Mudahkan?? senang je, selamat mencuba

No comments:

Post a Comment