Bahan2:
1. bawang putih 5 biji
2.bawang besar sebiji (kecil aje cukup)
3. halia seinci
4. sos tiram
5. kicap
6. sayur2 (kobis bunga, lada cameron, pucuk jagung, carrot, n lain2 ikut suka aty kamu ya)
7. daging atau ayam 500g
8. tepung jagung
9.serbuk lada sulah n lada hitam
10. udang (kalau ada)
ni lah rupa bakal mi hailam anda, kalau x macam ni adalah something wrong |
Cara2 nya pula:
1. tumbuk bawang putih n bawang besar n juga halia, lumat..jgn kisar, nnti x sedap
2. tumiskan bwang2 yang dah ditumbuk tadi sampai garing
3. jika anda ada rebus daging, masukkan sedikit air rebusan, klu ayam, x payah letak air rebusannya, lemak byk
4. masukkan daging/ayam n air sedikit..agak2lah..makan 8 org punya
5. masukkan sos tiram, agak2 jugak nak rasa camne
6. sedikit kicap, bagi kuah dia hitam
7. masukkan garam n sedikit gula
8. bancuh tepung jagung dlm 4 sudu dgn air, n masukkan dlm kuah, ni nak bagi kuah tu pekat tau, agak2lah nak pekat camne
9. opss lupa, masukkan lada sulah, n lada hitam, lebihkan lada sulah..
10. lastly, masukkan udang basah n semua sayur2...dah sedia untuk dimakan dgn mi..ni adalah sajian utk 1 family...
Mudahkan?? senang je, selamat mencuba
No comments:
Post a Comment