.::FuTure LeAdEr::.

Sunday, November 7, 2010

Resepi MakaNan KeGemaRan akU...(laksa penang)

laksa penang




asam keping atau asam gelugor

bunga kantan

daun kesum

Assalamualaikum kawan2 semua...tengah on9 kat fb..ada laa dua tiga kawan yg pernah merasa air tgn masakan sy nak dtg umah sebab rindu masakan sy..haha..sedap sgt kot... susah ke nak masak?? masak adalah gabungan beberapa herba yg pelbagai bau n rasa..akhirnya jadilah masakan yg sedap..senang kan?? heran napa anak2 dara zaman sekarang ni susah sgt nak masak..cthnya kat umah ni laa..akak pndai msk tp pemalas nak msk..tp dy suka kemas umah..sy plak suka masak tp mls kemas umah...padan laa tu..sepecialisation..huhu..adik pompuan?? hampeh..buat air teh pon pahit rasanya..hoho,,jgnlaa dy baca..
dari dulu smpai skang klu ditanya, sy suka makan ap? mestilaa laksa penang..dr kecik gembira tol klu ucu buatkan laksa penang.. mak pndai buat tp dy malas nak buat..sebab leceh nak asingkan isi ikan dgn tulang... tp klu sy soh buat, tepaksa laa mak buat..smbil dimasakkan tu, mak ajar la cmne nak wat..smpailaa sy pndai buat.. sekarang ni bila ckp ngn mak, tringin nak mkn laksa laa mak, mak pon jwb "masakla ko sndiri, ibu tlong mkn je"..huhu..pdn muka..akibat pandai msk... utk kwn2 yg nak belajar, lihat resepi dibawah:


Bahan2:
  • ikan kembung sekilo..klu ada ikan prang ag sedap..
  • sardin (tin kecik)
  • bawang besar 4-5 ulas
  • lada kering (agak2 laa nak pedas mana)
  • belacan (separuh belacan yg bulat tu)
  • bunga kantan
  • daun kesum
  • garam n gula secukup rasa
  • segenggam asam keping
  • timun
  • nanas
  • bawang dihiris bulat
Cara2:
  • siang ikan, rebus smpai agak2 dah lembut, toskan
  • air rebusan jgn buang
  • asingkan tulang dgn isi
  • kisar isi smpai lumat..kisar tulang smpai hncur..jgn cmpur isi dgn tulang..ambil air tulang yg dikisar..tulangnya buang
  • kisar bwg besar, belacan n lada kering..campur semua
  • campurkan semua isi,air tulang, bawang, lada n belacan
  • masukkan asm keping, bunga kantan n daun kesum n juga sardin yg dah dikisar
  • letak garam n gula..lebihkan gula..manis2 ag sedap
  • pastu tenggeklaa atas api smpai mndidih..dah boleh mkn..
  • opps lupa, pkai mi laksa yg putih tu ye..rendam semalaman, pastu rebus smpai lmbut
  • air tulang tu manis, sbab tu kte cmpur skali..
ni resepi utk makan 10 org ye..pndai2laa klu masak..semangat mencuba!! nnti bagi sket...pasni sy ajar cmne masak laksa johor plak..lksa johor jauh lg susah dr laksa penang ~hai harap2 pasni adalah isteri yg pndai buat laksa utk suami dy ni =p

7 comments:

  1. fazly, cuti ni watkan ak laksa..nk rasa gn zaki.haha

    ReplyDelete
  2. kes2 tak habis2 dengan laksa dia na~

    sediakan lah resipi yang tak pakai bahan2 pelik. aku nak try pun susah. hehe. daun ketum or bungan kantan tuh susah nak cari lah disini. entah tiada pun gaknya. ada bahan lain yang bolh guna untuk ganti?

    ReplyDelete
  3. Amer: silakan..nnti ikot zaki dtg umah ak ye..hehe
    zul: daun kesum laa bukan daun ketum..daun ketum tu mat gian yg makan..haha..bunga kantan xda pon xpe..daun kesum ganti dgndaun pudina pon boleh..tp kureng sket laa

    ReplyDelete
  4. OW HEHE KALAU TAKDE DUA2 TAK PE KE? HEHEHEHE. ADUHAI.

    ReplyDelete
  5. xpe kot zul..tp kurang sket laa rasanya..

    ReplyDelete
  6. sardin 2 kn nk kene bersinkan dari kuahnya terlebih dahulu ke?
    maksud sye,basuh dulu ke sardin 2?

    ReplyDelete
  7. maksudnya x payah laa masukkan kuah sardintu sekali..xpayah basuh pun xpe..bersih lagi..tq komen

    ReplyDelete