.::FuTure LeAdEr::.

Tuesday, November 9, 2010

ReSePi MaSak LakSa Johor

Assalamualaikum, pada kwn2 yg teringin nak masak tapi x reti nak masak..baru nak tido, tp dpt chat dr kawan, utk bg resepi laksa johor..so sy celikkan jugak mata yg mngantuk ni ye... laksa jhor ni sedap sgt, tp 3x lagi susah n leceh nak buat dr laksa penang..

bahan2:
1.ikan kembung
2.sardin tin kecik
3. lada kering segengam
4.bwg besar 5 ulas
5. bwg putih 3 ulas
6.halia 2 inci
7.lengkuas 1 inci
8.serai 11 btg, separuh dikisar halus, separuh ditumguk aje
9.kerisik
10.santan
11.rempah kari (kecik)
12.bunga kantan
13. daun selasih/daun kesum
14.asam gelugor
15. udang kering

cara2:
1. tumis bwg2, serai, halia, lengkuas, lada kisar, rempah tumis..bila dah garing masukkan rempah kari
2. masukkan isi ikan yg dah dikisar, air tulang yg dikisar, air rebusan ikan dan juga sardin yg dikisar, udang kering yg dikisar
3.masukkan santan dan kerisik, biasanya santan dan kerisik asli lagi sedap..klu ada udang basah, kisar dan cmpur skali..lg kaw!
4.msukkan daun selasih atau kesum, asam, bunga kantan, garam, gula dan sbg
5. masak smpai mndidih..
6. biasa org johor mkn laksa  jhr pkai spageti, pengaruh belanda la katakan..tp nak pkai spageti pon xpe, laksa putih pon sdap..
7. utk ulam laksa lak, hiris timun, tauge, daun selasih, bwg besar n limau kasturi.. n mkn dgn smbal belacan..pergh sedap tu..rasa nk mkn lak mlm2 ni..
8.selamat mncuba!!!

No comments:

Post a Comment